Stryn er en vakker og hyggelig liten bygd på Vestlandet. Hit kommer turister og tilreisende hele året, og nå håper vi på storinnrykk til Junior-NM. Noen av dere har kanskje ikke besøkt oss tidligere. Her kommer derfor noen tips til transport og reisemuligheter til og fra Stryn.

Stryn = vill vestlandsnatur med mange fjorder og vakre fjell. Stryn kommune ligger i fylket Sogn og Fjordane. Totalt så har kommunen cirka 7200 innbyggere.

Loen og Ålesund

Det nærmeste tettstedet er Loen. Loen ligger 11 km fra Stryn. Det tar drøye ti minutter mellom disse to bygdene med bil. (Eller mye raskere om lensmannen ikke er ute på kontroll den kvelden, som ungdommen herfra gjerne sier.)

Nærmeste, større by blir nok Ålesund, nord i Møre og Romsdal. Den kjappeste veien fra Stryn til Ålesund er på 120 km. Den har en kjøretid på cirka 2 timer og 20 minutter. Denne ruta går via E39 og inkluderer en ferje.
Har du allergi mot svele eller lider av vannskrekk, kan du kjøre en lengre rute til Ålesund helt uten ferjestrekninger. Da følger du Riksveg 60 og Riksveg 650.

Ta bussen

Ikke alle har mulighet for å kjøre med egen bil om de skal til Stryn. Da kan buss være et logisk alternativ.
I Stryns nærområde går egne lokalbusser. Du kommer deg f.eks enkelt til og fra Stryn og Loen med buss, omtrent like kjapt som om du kjørte personbil.

Buss er også et alternativ til og fra Ålesund. Korteste ruta tar cirka 2 timer og 20 minutter i personbil, og med buss inntil 3 timer og 30 minutter. Den ekstra timen må beregnes til å betjene alle busstoppene underveis.
Trøsten er at ved rushtrafikk og lange bilkøer som venter på neste fergeavgang, så har rutebussen alltid garantert prioritert plass om bord!

Det går også fint an å busse til Østlandet over fjellet fra Stryn til Lillehammer. Kjører du din egen bil kan du klare distansen Stryn – Lillehammer på drøye 4 timer (pluss pyllse-pauser underveis). Ruta er på 290 km og den går via E6 og Riksveg 15.
Med buss tar strekningen betydelig lenger tid, totalt 5 timer og 30 minutter. Vær obs på at denne bussruten bare går to ganger i døgnet.

Tog? Ja, delvis

Stryn og resten av Sogn og Fjordane er dessverre ikke bortskjemte med togforbindelser. Stryn har ingen egen togstasjon.
Om du reiser fra eller via Lillehammer, kan du godt toge den første delen av strekningen. Deretter må du gå over til buss og følge denne resten av veien til Stryn. Total reisetid er da 4 timer og 30 minutter. Kun en halvtime lengre enn med personbil. Og en hel time kortere reisetid enn med buss hele veien fra Lillehammer.
Det er ingen togforbindelser andre veien; nordover mellom Ålesund og Stryn.

Fly

Siden Stryn ikke engang har sin egen togstasjon, så blir det litt mye å forvente at de skal ha sin egen flyplass. Men det er faktisk flere småflyplasser i nærheten av Stryn.

Småflyplassene er dog veldig begrenset når det kommer til kommersielle flyruter. Den nærmeste «ordentlige» flyplassen er Sandane Lufthavn Anda. Her lander enkelte rutefly fly fra Oslo og Sogndal. Mellom denne flyplassen og Stryn er det en drøy time med bilkjøring.

Om du likevel er avhengig av å fly nærmest mulig Stryn, er svaret flyplassen i Ålesund. Ålesund Lufthavn Vigra ligger to og en halv time unna med bil, og litt lenger med buss. Det som er bra med denne lufthavnen er at den har mange ruter og gode flyforbindelser med både norske innenlandsfly, samt flere utenlandsruter.