Markane IL er et idrettslag i Stryn kommune. Klubbens fremste og best kjente representanter, er ski-verdensmester-brødrene Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.

Gjennom Bø-brødrene er nok Markana IL mest kjent for å holde på med langrenn og skiskyting. Men idrettslaget er opptatt av både toppidrett og breddeidrett, samt fokus på at her skal medlemmene kunne delta på sportslige aktiviteter året rundt og ikke bare i skisesongen. Markana IL driver også idrettsanlegget Ullsheim.

Markane – hva er det?

Markane IL er jo egentlig ikke et idrettslag fra tettstedet Stryn, men snarere fra selve bygda Markane, derav navnet.

Markane er en jordbruksgrend, beliggende delvis i Stryn kommune og delvis i Hornindal kommune. Begge disse kommunene ligger i Sogn og Fjordane fylke. På østsiden så grenser Markane til Tverrfjellet/ Hogden, og på vestsiden så grenser det til Hornindalvatnet. Arealet til Markane er på cirka 25 til 30 kvadratkilometer, og bygda har cirka 300 innbyggere.

Selve navnet Markane kommer fra skog. Tidligere skrivemåter for stedsnavnet var Markerne og Markene.

Ullsheim – et moderne idrettsanlegg

Ullsheim ligger 16 kilometer fra Stryn sentrum, og 305 meter over havet.

Markane IL har bygget anlegget i flere etapper og utvidet etter hvert. Det begynte i 1977 med en 3 kilometer lang lysløype. I 1982 bygde vi et tilstøtende klubbhus med garderober. Siden den tid så har det blitt mange påbygg. Nå har idrettsanlegget status som fylkesanlegg for både langrenn og skiskyting.

Skiskytingsanlegget er veldig moderne og holder høy standard med bl.a selvanvisende blinkskiver med lys. Både løypene og anlegget oppfyller kravene til Det internasjonale skiforbundet, og i 1996 så var NM i ski arrangert på Ullsheim. Det har også blitt arrangert NM i skiskyting der, samt junior-VM i ski, og flere Norgescuper.

Ullsheim er en populær plass for lokalbefolkningen å drive med skigåing. Totalt er det 40 kilometer med skiløype i nærområdet til idrettsanlegget.
Det er også muligheter for skilek, særlig populært blant de yngre medlemmene og utøverne våre. Dette inkluderer en skikanon og tre hoppbakker med K-7, K-10 og K-15.

På Ullsheim har vi en kiosk som selger forfrisninger under stevner og arrangementer. Utover garderobeanlegget finnes det også badstue og en utegrill der. Markane IL arrangerer også en skiskole der.

Klubb-medlemskap

Dersom du ønsker å bli medlem i klubben sender du bare en epost til antoniak@online.no.

Oppgi navn, fødselsdato, epostadresse og telefonnummer. Hvis det dreier seg om barn som vil bli medlemmer, registreres dette på foreldrenes epostadresse og/ eller telefonnummer.

For barn under 18 år koster et års medlemsskap 300 kr. Voksne betaler 400 kr og familiemedlemsskap koster 1000 kr.

De verdensberømte Bø brødrene

Markane IL har to veldig kjente idrettsutøvere, Bø brødrene.

Tarjei Bø (f. 1988) er først og fremst skiskytter. Han ble OL mester med det norske landslaget i OL i Vancouver i 2010. Tarjei har åtte gullmedaljer i skiskyting VM, to av dem er individuelle og de andre seks er fra staffet. Han har også et gull i junior-VM. Totalt har Tarjei Bø 16 medaljer i VM, og 6 medaljer i junior-VM.

Johannes Thingnes Bø (f. 1993) er også skiskytter og en 5 år yngre bror av Tarjei Bø. Johannes har ikke vunnet OL, men har tre gullmedaljer fra VM, hvorav en av dem er fra stafett og de to andre er fra individuell gåing. Han har også fem gullmedaljer fra junior-VM og en gullmedalje fra EYOF (European Youth Olympic Festival). Totalt har Johannes Thingnes Bø ni medaljer fra VM, seks medaljer fra junior-VM, og to medaljer fra EYOF.

Ikke bare skisport

Markane IL er nok mest kjent som et skiskytterlag, men vi driver også med en rekke andre aktiviteter.

Hvis man ser bort fra vanlig langrenn, driver vi også med skiskyting og skihopp vinterstid. I sommerhalvåret driver vi aktivt med orientering, rulleski, friidrett og trim.

Ytterligere info om klubben

Se også idrettslagets øvrige nettside

http://markane-il.idrettenonline.no/